Knit and Sew

DesignaKnit & Silver Reed


  Het Silver Reed probleem verteld door een techneut.

Silverrreed breimachines zijn altijd al een buitenbeentje geweest onder de breimachines. Ze zijn anders. Het meest opvallende van het anders zijn is wel het feit dat Silver Reed breimachines een andere manier hebben om een patroon te breien. Er zijn twee manieren om een patroon te breien: volledig mechanisch via ponskaarten of electronisch. Dit laatste is waar Silver Reed machines anders zijn: ze hebben electronica in de slee.

Al in een vroegtijdig stadium heeft Soft Byte interfaces (kabels met electronica) ontwikkeld om direct met de slee te communiceren. De Silverlink2 is het meest bekende interface. De Silverlink2 wordt aangestuurd vanuit de seriële poort en wordt direct op de slee aangesloten.

Wat is nu het probleem zult u zeggen. Het eindresultaat is erg duidelijk: het patroon verschuift zomaar een of meerdere steken en uw kledingstuk is verpest, om het zo maar te zeggen, als u dat niet meteen in de gaten hebt.

Volgende vraag: hoe komt dit?
Laten we even populair wetenschappelijk uitleggen hoe een Silver Reed machine werkt. Achter op het naalden bed zit een zwarte band met gaten op gelijke afstand. Deze afstand is de afstand tussen de naalden. In de slee zit electronica die kan vast stellen of de slee boven een gat zit of niet. Een van de signaal lijnen van de slee betekent "boven gat". Het zal nu duidelijk zijn dat de aansturing van de slee moet reageren wanneer het "boven gat" signaal aan staat. Op het moment dat de slee boven een gat komt moet de slee verteld worden of een naald wel of niet geselecteerd moet worden. Dit vertellen gebeurt via de seriële poort van de PC. Het "boven gat" signaal is een invoer signaal voor de PC en "selecteer naald" is een uitvoer signaal. Tijdens het breien let DesignaKnit scherp op het "boven gat" signaal en zodra dat komt wordt zo snel mogelijk de stand van "selecteer naald" teruggegeven.

Ten tijde van het ontwikkelen van o.a. de Silverlink2 draaide DesignaKnit onder MSDOS en later onder Windows 3.xx. DesignaKnit had alle processor tijd ter beschikking om op het "boven gat" signaal te letten en alles werkte zoals gepland. Microsoft ging evenwel verder en ontwikkelde Windows NT, 2000, XP en ook Windows 95 , 98 en ME. Ook de hardware ontwikkelingen van de PC stonden niet stil en mogelijkheden als stroombeheer werden uitgevonden. Deze laatste werken zelfs zonder bemoeienis van Windows en worden door sommige BIOS versies ondersteund. Het netto resultaat is wel dat er steeds minder processor tijd voor DesignaKnit overblijft om op "boven gat" te letten ondanks het steeds sneller worden van processoren. Ook houdt Windows er een eigen mening op na over wat belangrijk is om te doen. Dit is niet noodzakelijkerwijs DesignaKnit laten werken. U voelt hem al aankomen: op een zeker moment dacht Windows dat er iets belangrijkers te doen was dan DesignaKnit te draaien zoals het opstarten van scherm beveiliging en het daarbij behorende tekenen van een prachtig plaatje. Ondertussen heeft de slee al twee of meer keren het "boven gat" signaal gegeven. DesignaKnit evenwel heeft niets gemerkt. Hierdoor ontstaat dus de patroonverschuiving.

De meest recente versies van DesignaKnit hebben voorzieningen om zoveel mogelijk processor tijd te krijgen. Dit kan alleen op Windows NT, 2000 en XP. Hiermee is het probleem vrijwel verdwenen, maar garanderen kan dat natuurlijk niemand. Op de Kreadoe van 2001 werd het zonneklaar dat dit zo niet langer kon. Toen is besloten om in Nederland een nieuwe Silverlink4 te ontwerpen die aan deze problemen voor alle bekende PCs het hoofd biedt. De nieuwe Silverlink4 heeft een eigen processor waarmee het Windows probleem wordt omzeild. De processor heeft namelijk alle tijd om het "boven gat" signaal in de gaten te houden. DesignaKnit hoeft deze processor alleen maar van juiste opdrachten te voorzien en klaar is Kees.

Ook het probleem van DesignaKnit gebruikers die geen seriële poort hebben is meteen opgelost: de Silverlink4 heeft ook een USB poort.

De Silverlink 4 is leverbaar via de DesignaKnit dealer.
 

Last Modification: Jul 31, 2010 (c) Copyright 2000-2010, Jos Timmermans