Knit and Sew

DesignaKnit & laptops


  Tegenwoordig zien we steeds meer DesignaKnit gebruikers die gebruik willen maken van een laptop. De voordelen van een laptop zijn overduidelijk: een laptop kan overal mee heen genomen worden en de gebruiker kan DesignaKnit draaien waar hij of zij maar wil. De laptop kan eenvoudig naast de breimachine geplaats worden in tegestelling tot een desktop die bijna niet te verplaatsen is. Er is ook een keerzijde aan laptops. Hier volgt een slechte ervaring met een laptop.

De klacht van de gebruikster in kwestie was: "Het overdragen van patronen naar mijn breimachine geeft allerlei fouten. Het is erg moeilijk om deze fouten te reproduceren omdat er steeds wat anders fout gaat. DesignaKnit en de kabel werken uitstekend op mijn desktop. Interactief breien werkt wel zonder problemen." Dit is een geval waar alle individuele onderdelen voldoen aan de specificatie, maar, het geheel werkt toch niet. Er zijn twee redenen waarom dit kan gebeuren:

1. Alle onderdelen in een laptop zijn ontworpen voor minimaal stroomverbruik zodat de accu een zo lang mogelijke gebruiksduur toestaat zonder opladen. Zo ook de onderdelen die in de COM-poort gebruikt zijn. Sommige adapterkabels gebruiken stroom uit een van de pennen van de COM-poort stekker. Het kan dus zijn dat de laptop de gevraagde stroom net niet kan leveren en de gemiddelde desktop PC wel.

2. Ook de spanning op de pennen van de COM-poort van een laptop is wel eens lager dan de spanning die normaal op een gewone PC aangetroffen wordt. Als de interface een bepaalde minimale spanning nodig heeft kan het zijn dat de laptop dat net niet haalt en een desktop PC wel. Dit was het euvel voor bovenstaande klacht.

Wat is het antwoord op deze situatie?
Voor Silver Reed gebruikers is er de Silverlink 4. De Silverlink 4 heeft behalve een seriele poort ook een USB poort en daarmee is het probleem omzeild. De gebruikers van andere breimachines staan evenwel (nog) in de kou. De specificatie van DesignaKnit zegt dat uw computer een seriele poort moet hebben. Eenvoudig zult u zeggen: koop je toch een USB naar serieel omzetter. Helaas is het niet zo eenvoudig. We hebben diverse USB naar serieel omzetters getest. De resultaten waren ronduit teleurstellend: geen van de standaard USB naar serieel omzetters bleek in staat te zijn om met DesignaKnit te werken.

Tijdens Kreadoe 2002 is besloten om met de ontwikkeling van een speciaal voor DesignaKnit bedoelde USB naar serieel omzetter te starten DAKUSB. Met deze USB naar serieel omzetter kunt u uw een bestaande DesignaKnit kabel aansluiten op een USB poort van uw computer. Deze omzetter lost ook bovenstaand probleem op doordat gebruik van de (voor DesignaKnit te zwakke) seriele poort niet langer nodig is.

Update: USB 2.0 versie van DAKUSB leverbaar (DAKUSB2).
 

Last Modification: Aug 6, 2010 (c) Copyright 2000-2010, Jos Timmermans