Knit and Sew

DesignaKnit & Programma Beveiliging


  Dit artikel geldt voor zowel DesignaKnit 6 als de DesignaKnit 7. Er kunnen voor oudere versies van DesignaKnit kleine verschillen gelden, maar de beveiliging werkt in principe op dezelfde manier.

DesignaKnit heeft twee manieren van beveiliging.

1. De hardware methode die gebruikt maakt van een dongle.

2. De programmeerbare methode die gebruikt maakt van een "leven", zoals we dat noemen.

Wanneer u DesignaKnit koopt moet u aangeven welke methode uw voorkeur heeft. Heeft u liever een dongle dan komen er extra kosten bij. Een dongle kan niet gebruikt worden als uw computer wordt bestuurd door Windows NT, Windows 2000 of Windows XP.

Dongle Methode

Wanneer u DesignaKnit gaat installeren moet u eerst de dongle installeren. (hij moet op de LPT of de printerpoort aan gesloten worden). Als de poort al voor een ander apparaat gebruikt wordt kan deze nog steeds door de dongle heen gebruikt worden. Tijdens het installatie proces van DesignaKnit wordt er naar de dongle gezocht op alle poorten, waarna er tot slot een melding komt of de dongle herkend wordt of niet. Als de dongle niet herkend wordt, kunt u het programma niet gebruiken. Er zijn drie verschillende typen dongles, plastic dongles met een gaatje, plastic dongles zonder een gaatje en metalen dongles.

Het enige probleem dat er met een dongle kan gebeuren is, dat het zijn data kan verliezen of dat de data van slag raakt. Als dit gebeurt zal DesignaKnit de dongle niet langer herkennen en zal als resultaat hebben dat u DesignaKnit niet kunt opstarten. De inhoud van de dongle kan in de meeste gevallen wel hersteld worden via een telefoontje naar Softbyte of de nationale hulplijn.

Men kan zich afvragen waarom we tegenwoordig meer problemen met dongles hebben dan voorheen. Het antwoord is simpel. Gebruikers kopen nieuwere en geavanceerdere apparatuur, die allemaal op dezelfde poort als de dongle van DesignaKnit moet worden ge´nstalleerd. De belangrijkste eigenschap van deze nieuwe apparatuur is, dat de informatie niet langer ÚÚnrichtingsverkeer is (unidirectioneel), maar dat het in twee richtingen (bidirectioneel) verstuurd kan worden. Dat houdt in, dat de informatie tussen de computer en het apparaat in beide richtingen verstuurd kan worden. Moderne apparatuur zoals printers geven hun "status" (hun informatie) via de parallelle verbinding door aan de pc. Toen de dongles ontworpen werden, bestond er nog geen verkeer in beide richtingen (bidirectioneel) op de parallelle verbinding.

Een goedkoop antwoord op dit probleem is, als u hiermee kampt, om een switchbox (schakelkastje) te kopen. Als u de switchbox gebruikt, dan kunt u b.v. de dongle op een verbindingspoort aansluiten, terwijl u de andere apparaten aan de andere verbindingspoorten aansluit. Het is echter wel belangrijk om als u de switchbox gaat kopen, te informeren of hij wel volledig is aangesloten.

Leven Methode

Als u DesignaKnit installeert wordt er in de laatste stap van dit proces aan u gevraagd, of u de Setup-diskette in het diskette station wilt stoppen. Er zal nu een leven (als dat er op zit) overgezet worden van de Setup-diskette naar uw harde schijf. Meestal als uw harde schijf crashed, zal u een ge´nstalleerd leven verliezen. Als u uw harde schijf opnieuw wilt formatteren of op een andere manier, waarbij u het ge´nstalleerde leven in gevaar gaat brengen, b.v. door een nieuwere versie van Windows te installeren, moet u eerst DesignaKnit de-installeren om het leven op de Setup-diskette terug te zetten. Dit moet u ook altijd doen, als het mogelijk is, voordat u de computer laat repareren of belt voor een service monteur. Het is beter om te de-installeren, zelfs al lijkt het niet nodig, dan dat u risico loopt om een leven te verliezen.

In het geval dat u beide levens kwijt bent, kunt u DesignaKnit toch nog gebruiken, door de Setup-diskette in het diskettestation te stoppen en dan DesignaKnit te starten. Dit is een noodoplossing voor het probleem als u beide levens kwijt bent Als dit gebeurt, neem dan snel contact op met de nationale hulplijn om een leven te herstellen.

Het proces om een leven van of naar de Setup-diskette over te brengen duurt een tijd en dit geeft de gebruiker de indruk alsof de computer vastzit (bevriest). De tijd, die hiervoor nodig is, kan van de ene op de andere computer erg verschillen. De tijd die nodig is hangt vooral af van het type diskettestation dat uw computer heeft en hoe de Bios van uw computer is opgezet. Een tweede belangrijke factor is het besturingssysteem waar u mee werkt.

Hier zijn wat voorbeelden: Bij Windows 2000 die een 1.44 diskettestation heeft kan het overbrengen van een leven ongeveer 3 minuten duren; het overbrengen bij Windows ME (Millennium Edition) duurde op dezelfde computer ongeveer 15 seconden. Bij een Windows 98 met een LS120 diskettestation duurde het overbrengen naar de harde schijf ongeveer 8 minuten en 30 seconden, het de-installeren van het programma duurde ongeveer 5 minuten. En bij Windows 98SE (Second Edition) met een 1.44 diskettestation duurde het ongeveer 20 seconden om het te installeren en 17 seconden om het te de-installeren.

Breek de installatie nooit af (Annuleren), tijdens het overbrengen van een leven van of naar een diskette bij het installeren of de-installeren van DesignaKnit.U verliest gegarandeerd altijd een leven. Onthoud echter, mocht u een leven verliezen, het kan het hersteld worden - neem contact op met Softbyte of de nationale hulplijn. Vertel wat er is gebeurd en zij kunnen u dan verder helpen.
 

Last Modification: Jan 31, 2003 (c) Copyright 2000-2003, Jos Timmermans